Patron DiRaja

Duli Yang Maha Mulia
Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan
Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum
Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah
D.K., D.K.S.A., D.K.A., D.M.N., D.K. (Kelantan), D.K. (Selangor), D.K.N.S., D.K. (Perlis), D.K. (Kedah), D.K 1 (Johor), D.K. (Pahang),
PhD (Harvard)

Siapa Kami & Sejarah

PPCS adalah sebuah organisasi yang tidak menguntungkan dan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 1995 oleh sekumpulan sukarelawan yang berdedikasi dengan tujuan untuk memberikan perkhidmatan penjagaan paliatif kepada pesakit yang memerlukan tanpa mengira bangsa, agama dan status sosioekonomi di negeri Perak. Perkhidmatan ini diberikan secara percuma. Kami mempunyai pasukan perubatan khusus yang terdiri daripada doktor dan jururawat terlatih untuk penjagaan paliatif yang menyediakan perkhidmatan penjagaan paliatif profesional kepada pesakit dan ahli keluarganya di tempat pilihan mereka, terutamanya di tempat tinggal masing-masing.

Kami merupakan ahli Majlis Hospis Malaysia , sebuah badan payung yang mewakili kebanyakan organisasi penjagaan paliatif di negara ini. Kami juga merupakan ahli  Rangkaian Penjagaan Paliatif Asia-Pasifik (APHN)..

 

Misi Kami

  1. Memberi Keselesaan dan Melegakan Gejala kepada Orang yang didiagnosa menghidap kanser, tanpa mengira Umur, Kaum, atau Agama;
  2. Untuk Meningkatkan Kualiti Hidup mereka;
  3. Untuk Memberi Sokongan Kepada Keluarga yang berdukacita

Objektif Kami

  1. Meningkatkan kesedaran mengenai Penjagaan Paliatif dalam kalangan masyarakat;
  2. Dapat menganjurkan perkhidmatan yang lebih baik untuk pesakit yang mengidap penyakit yang tiada harapan sembuh;
  3. Dapat menganjurkan pendidikan yang lebih baik dan latihan untuk penyediaan penjagaan kesihatan;
  4. Memupuk semangat kesukarelaan;
  5. Menyediakan perkhidmatan Penjagaan Paliatif.

Apakah Penjagaan Paliatif?

Penjagaan Paliatif adalah penjagaan yang komprehensif yang disediakan oleh pasukan pelbagai disiplin untuk mereka yang mempunyai penyakit yang mengancam nyawa di mana penyembuhan tidak lagi mungkin dan kawalan keselesaan dan gejala adalah tujuan utama. 

Penjagaan paliatif menekankan pendekatan ‘seluruh orang’, ‘keseluruhan perjalanan’ menjaga keperluan fizikal, psiko-sosial dan rohani pesakit dan keluarga mereka. Penjagaan itu tidak berhenti apabila pesakit meninggal tetapi ia akan merangkumi penjagaan berkabung untuk keluarga. Ia memberikan kelegaan dari kesakitan, sesak nafas, gejala umum lain serta penderitaan rohani.

Matlamatnya adalah untuk memperbaiki dan mengekalkan kualiti hidup, untuk mencegah dan menangguhkan kerugian berfungsi supaya pesakit dapat hidup dengan penuh kesempurnaan dalam saki baki kehidupan mereka, sambil mengekalkan maruah dan autonomi mereka.

Siapa yang Memerlukan Penjagaan Paliatif?

Kanser yang tidak dapat diubati merupakan sebahagian besar kes yang memerlukan penjagaan paliatif. Keadaan lain yang bukan kanser adalah seperti kegagalan organ peringkat akhir (kegagalan buah pinggang, kegagalan jantung, gangguan neuro-otot) juga akan mendapat manfaat daripada penjagaan paliatif. Walau bagaimanapun, kami tidak dapat memberikan perkhidmatan penjagaan di rumah untuk pesakit dengan keadaan ini kerana tenaga dan sumber daya kami yang terhad.